Vinkkejä

Yhteydenottopyynnössä tai esim. soittaessa teidän kannattaa varata jonkin verran aikaa taustatietojen selvittelyyn tai pyrkiä itse mahdollisimman tarkasti rajaamaan vika, ongelma tai muu asia. Näin vältymme turhalta ajelemiselta ja esim. tarpeettomien osien/lisälaitteiden hankkimiselta.

Päivitys on usein myös edullinen tapa uusia konetta. Jos esim. kotelo on hyväkuntoinen ja virtalähde riittävä, voidaan uuden koneen asennus suorittaa nykyiseen koteloon. SSD-levyn asentaminen vanhempaankin laitteistoon tuo raudalle/käyttöjärjestelmälle pidemmän käyttöiän. Levyn kloonaus on kohtuullisen edullista! Kysy tarjous!!!

Käyttöjärjestelmä kannattaa pitää ajan tasalla Windowsin päivitysten suhteen sekä ladata tietoturvaohjelman päivitykset riittävän usein. Ubuntu Linux käyttöjärjestelmä on myös kokeilemisen arvoinen! Itse suosin Cinnamon Mint Linux jakelua, sellainen voidaan asentaa Windowsin rinnalle ”varajärjestelmäksi”. Kysy!

Muista varmuuskopiointi! (Arvokkaat valokuvat vuosien takaa, työ- ja opiskelutiedot, reseptit…) Kovalevy voi hajota (myös ulkoinen) ja kannattaa varmuuskopioida ainakin kahteen eri mediaan esim. ulkoinen kovalevy ja usb-muistikortti. Uuden kovalevyn tai muun osan voi aina ostaa, käyttöjärjestelmän voi aina asentaa uudelleen, mutta tuhoutuneita tietoja ei välttämättä saa koskaan takaisin!!!

Onko kannettavasi hajonnut? Eläpä hättäile! Kovalevyn ollessa ehjä, tiedot saa palautettua! Emolevyn rikkoontuessa korjausta yleensä ei kannata alkaa tekemään. Kotivakuutus korvaa yleensä aika hyvin rikkoontuneen koneen. Vakuutusselvitys on edullinen (minulla vain 50 €) ja osa nykyisistä vakuutusyhtiöistä sen kuitenkin vaatii. Joskus ei tarvita muuta kuin ilmoitus vakuutusyhtiöön ja ehkä kuitti/tosite ostosta ja ostohinnasta. Jos luit tämän edellisen ohjeen ja otit yhteyttä vahinkoasiassasi omaan vakuutusyhtiöön, voit kiittää minua ehkä siitä, että sait ilmaiseksi apua ja olet saanut vakuutusrahat tilillesi ilman minulle soittoa! Ole hyvä vaan!!!

Oulun Mediatalkkari t:mi 2022